3FN

Arbejdsmiljø

Vigtigheden af et sundt og godt arbejdsmiljø

cas2

De fleste tilbringer størstedelen af deres tid i hverdagene på deres arbejdsplads, og derfor er det så vigtigt, at man har det godt på professionelt, men også på socialt plan. Det er rart at være et sted, hvor alle de ansatte føler sig inkluderede, og det derfor bliver et fælles ansvar, og noget, som alle går op i, at arbejdsmiljøet er sundt.

Fokus på det fysiske, sociale og psykiske – fra garderobeskabe til tillid og respekt

Der er nogle grundlæggende ting, der skal være på plads, for at man kan tale om et sundt og velfungerende arbejdsmiljø. Der skal både være fokus på det fysiske, sociale og psykiske aspekt. Det er altså vigtigt, at der både er de rigtige materialer, som f.eks. garderobeskabe, men også at man har det godt med ens kollegaer, og ikke oplever stress på arbejdet.

Desværre er det ikke tilfældet. Flere og flere danskere går ned med stress, eller oplever dagligt mobning og mistrivsel på jobbet. Det kan have store, langsigtede konsekvenser for den enkelte, så derfor bør der tages hånd om at skabe et godt arbejdsmiljø fra virksomhedens side.

arbejdsmiljø

Det fysiske arbejdsmiljø

Når det kommer til det fysiske arbejdsmiljø, så vil det være et sted med god udluftning, uden farlige installationer, høje lyde, skarpt lys eller andre gener.

Hvis der er tale om en virksomhed, hvor arbejdet foregår på et kontor, er det vigtigt at kontorstolene kan indstilles i højden, at bordene har den rigtige højde, for ofte er problemer med ryg og nakke kendetegnede for denne type job. Hvis det er en byggeplads eller en fabrik, er det vigtigt, at miljøet er sikkert. Der må ikke være direkte kontakt med farlige kemikalier, og maskinerne skal anvendes korrekt.

Det kan også være faktorer, som at de materialer der er til rådighed, er af god kvalitet og sikre, at der er kaffe til de ansatte, eller at der er et sted, hvor man kan skifte tøj, og opbevare ens ting sikkert. På mange arbejdspladser kan det være en fordel at have personlige garderobeskabe. Især hvis jobbet kræver et tøjskifte. Man kan få mange modeller og typer af garderobeskabe til den plads, der er til rådighed, og som dækker de ansattes behov. F.eks. forskellige antal skabe pr. sektion. Garderobeskabe er nemme at montere, og kan stilles ryg mod ryg i et omklædningsrum, og dermed fungere som rumdeler.

arbejdsmiljø

Det psykiske arbejdsmiljø

Det psykiske arbejdsmiljø er en større opgave at få til at fungere optimalt. Det er mere end at sørge for garderobeskabe til de ansatte, gratis kaffe og en sikker arbejdsplads. Det er svært at vide og læse, hvordan andre mennesker har det, og hvad de tænker og føler. I et positivt arbejdsmiljø er der åbnet op for dialog, og medarbejderne har mulighed for at sige deres mening, samt komme med forslag og ideer til at forbedre deres arbejde og forholdene på arbejdspladsen.

At føle sig inkluderet er en vigtig del af et godt og sundt arbejdsmiljø. Der skal være klare processer og arbejdsgange, med plads til konstruktiv kritik. Der skal ligeledes være plads til ros, når arbejdet er veludført. Der er mulighed for personlig udvikling, og arbejdsopgaverne varierede.

Det handler også om ledelse- samt arbejdskvalitet, samt de sociale bånd mellem de ansatte, og den måde, de agerer på. Der skal være fokus på nøgleord, som tillid og troværdighed. Det gælder både mellem de ansatte, men også mellem de ansatte og ledelsen. Sidst men ikke mindst skal der være respekt for hinanden og hinandens arbejde.